|
|
|
Ételek melyek fogyasztása javasolt:
- Sovány húsok (csirke, pulyka bőr nélkül)
- Miért előnyös: Ezek alacsony zsírtartalmú fehérjeforrások, amelyek kevésbé terhelik az epehólyagot.
- Halak, különösen soványak (pl. tőkehal)
- Miért előnyös: Könnyen emészthetőek és egészséges zsírokat tartalmaznak.
- Zöldségek (főtt vagy párolt sárgarépa, brokkoli, spenót)
- Miért előnyös: Gazdagok rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, amelyek segítik az emésztést és az epe áramlását.
- Gyümölcsök (alma, körte, bogyós gyümölcsök)
- Miért előnyös: Hasonlóan a zöldségekhez, magas rosttartalmukkal segítik az emésztést.
- Teljes kiőrlésű gabonák (zabpehely, barna rizs)
- Miért előnyös: Magas rosttartalmuk miatt támogatják az epeáramlást és az emésztést.
Ételek, melyeket csökkent menniységben fogyaszthat:
- Tejtermékek (zsírszegény tej, joghurt)
- Miért problémás mennyiségben: Bár szükséges a kalciumbevitel, a zsírosabb tejtermékek terhelhetik az epehólyagot.
- Egészséges zsírok (olívaolaj, avokádó)
- Miért problémás mennyiségben: Bár egészségesek, nagyobb mennyiségben problémát okozhatnak az epekővel küzdőknek.
Ételek, melyeket el kell kerülnie:
- Vörös húsok (marha, sertés)
- Miért problémás: Magas zsírtartalmuk terhelheti az epehólyagot, fokozva a kőképződés kockázatát.
- Feldolgozott húsok és kolbászok
- Miért problémás: Magas a telített zsírtartalmuk, ami káros az emésztőrendszerre.
- Sütemények, édességek, zsíros pékáruk
- Miért problémás: Magas zsírtartalmuk és alacsony tápértékük miatt rossz hatással vannak az egészségre.
- Zsíros, rántott ételek
- Miért problémás: Magas hőmérsékleten készült zsíros ételek súlyosbíthatják az epeproblémákat.
Javasolt konyhatechnika:
- Párolás
- Miért javasolt: Lehetővé teszi az ételek főzését kevés zsír használatával, megőrizve a tápanyagokat és elősegítve az emésztést.
- Főzés (vízben vagy gőz fölött)
- Miért javasolt: Egészséges módja a zöldségek és húsok elkészítésének anélkül, hogy felesleges zsírt adna hozzá.
- Sütés sütőben (alacsony zsírtartalmú)
- Miért javasolt: Az ételek ízét és textúráját megőrzi, miközben csökkenti a zsírtartalmat.
Kerülendő konyhatechnika:
- Bő olajban sütés
- Miért kerülendő: Magas zsírtartalmú étel készítését eredményezi, ami súlyosbíthatja az epekő tüneteit.
- Rántás
- Miért kerülendő: Nagy mennyiségű olajat és zsírt tartalmaz, amely megterheli az emésztőrendszert.
5 napi mintaétrend:
1. nap:
- Reggeli: Zabkása alacsony zsírtartalmú tejjel és friss bogyós gyümölcsökkel
- Tízórai: Almás szeret
- Ebéd: Grillezett csirkemell párolt brokkolival és barna rizzsel
- Uzsonna: Egy marék mandula
- Vacsora: Főtt tőkehal sárgarépa és cukorborsó körettel
2. nap:
- Reggeli: Kefir teljes kiőrlésű müzlivel
- Tízórai: Szeletelt uborka és sárgarépa
- Ebéd: Párolt pulykamell quinoa és sült zöldségek
- Uzsonna: Körtés szelet
- Vacsora: Zöldségleves tésztával
3. nap:
- Reggeli: Alacsony zsírtartalmú joghurt almával és fahéjjal
- Tízórai: Friss bogyós gyümölcsök
- Ebéd: Főtt csirkecomb barna rizzsel és párolt zöldséggel
- Uzsonna: Teljes kiőrlésű keksz
- Vacsora: Grillezett lazac zöldbab és főtt burgonya társaságában
4. nap:
- Reggeli: Teljes kiőrlésű pirítós alacsony zsírtartalmú túróval
- Tízórai: Friss gyümölcssaláta
- Ebéd: Paradicsomos halfilé párolt spenóttal és teljes kiőrlésű tésztával
- Uzsonna: Sárgabarack
- Vacsora: Csirkesaláta friss zöldségekkel és olívaolajjal
5. nap:
- Reggeli: Tojásfehérje omlett gombával és zöldségekkel
- Tízórai: Teljes kiőrlésű zabpehely szelet banánnal
- Ebéd: Párolt zöldségekkel töltött paprika quinoa körettel
- Uzsonna: Friss bogyós gyümölcsök
- Vacsora: Brokkolikrémleves teljes kiőrlésű kenyérrel
Forrás: NICE irányelvek, Magyar szakmai kollégiumi irányelvek
>>> Vissza az oldal tetejére
|
|
|
|
Ételek melyek fogyasztása javasolt:
- Gyümölcsök (kivéve oxalátban gazdagok): pl. alma, körte, szőlő, dinnye. Alacsony oxaláttartalmuk miatt segítenek megelőzni a vesekő kialakulását.
- Zöldségek (kivéve oxalátban gazdagok): pl. brokkoli, karfiol, cukkini. Ezeknek is alacsony az oxaláttartalmuk, így jótékony hatásúak.
- Alacsony zsírtartalmú tejtermékek: pl. joghurt, kefír, túró. A kalcium segíthet az oxalát felszívódásának csökkentésében.
- Teljes kiőrlésű gabonák: pl. barna rizs, zabpehely, teljes kiőrlésű kenyér. Ezek lassú felszívódású szénhidrátokat biztosítanak.
- Fehérjeforrások (helyes mennyiségben): hal, csirke, pulyka. Ezek alacsony zsírtartalmúak és jótékony hatással vannak a vesék működésére.
- Víz: fokozott folyadékbevitel, napi 2-3 liter.
Ételek, melyeket csökkent mennyiségben fogyaszthat:
- Oxalátban gazdag ételek: pl. cékla, spenót, mángold, csokoládé, diófélék. Ezek korlátozása ajánlott, mert magas oxaláttartalmuk fokozza a vesekő kockázatát.
- Nagy mennyiségű állati fehérje: pl. vörös húsok, belsőségek. Nagy adagban megterhelhetik a veséket, így érdemes mértékkel fogyasztani.
- Sós ételek: pl. sós rágcsálnivalók, füstölt húsok. A só fokozza a kalcium kiválasztását a vizeletben.
Ételek melyeket el kell kerülnie:
- Magas oxaláttartalmú ételek: pl. rebarbara, zeller, mogyoró, mandula. Ezek súlyosbíthatják a vesekő kialakulását.
- Grapefruit: Magas oxaláttartalma miatt kerülendő.
Javasolt konyhatechnika:
- Főzés: pl. zöldségek megfőzése, mivel a főzés csökkenti az oxalát szintjét.
- Gőzölés: zöldségek megtartják tápanyagukat, viszont oxaláttartalmuk csökkenthető.
- Grillezés: húsok és zöldségek egészséges elkészítési módja, minimális zsiradék használatával.
Kerülendő konyhatechnika:
- Sütés bő olajban: növeli a zsírtartalmat és megterheli a veséket.
- Panírozás: felesleges zsírt és kalóriát ad az ételekhez.
5 napi mintaétrend:
- nap:
- Reggeli: Zabpehely friss gyümölcsökkel (pl. alma, körte), joghurt
- Tízórai: Natúr joghurt almával
- Ebéd: Grillezett csirkemell párolt brokkolival és barna rizzsel
- Uzsonna: Teljes kiőrlésű keksz
- Vacsora: Gőzölt hal filé salátával (pl. cukkini, répa)
- nap:
- Reggeli: Teljes kiőrlésű kenyér cottage cheese-el és szeletelt paradicsommal
- Tízórai: Gyümölcssaláta (dinnye, szőlő)
- Ebéd: Párolt pulykafalatok zöldségekkel (pl. karfiol, cukkini)
- Uzsonna: Kefír egy marék áfonyával
- Vacsora: Zöldséges quinoa
- nap:
- Reggeli: Teljes kiőrlésű pirítós avokádóval
- Tízórai: Friss gyümölcs (pl. körte, banán)
- Ebéd: Grillezett lazac kis adag párolt barna rizzsel és céklával
- Uzsonna: Mandula 1 kis marék mennyiségben
- Vacsora: Csirkés saláta (pl. csirkehús, brokkoli, répa)
- nap:
- Reggeli: Alacsony zsírtartalmú túró friss gyümölcsökkel
- Tízórai: Barna rizskeksz
- Ebéd: Sült csirkemell párolt karfiollal és barnarizzsel
- Uzsonna: Gyümölcs joghurttal
- Vacsora: Zöldségkrémleves teljes kiőrlésű kenyérrel
- nap:
- Reggeli: Gyümölcs smoothie (pl. banán, áfonya, joghurt)
- Tízórai: Szeletelt zöldségek (pl. uborka, répa) humusszal
- Ebéd: Főtt hal párolt brokkolival
- Uzsonna: Teljes kiőrlésű kekesz joghurttal
- Vacsora: Grillezett zöldségek teljes kiőrlésű pitával
Forrás: Magyar Irányelvek, NICE Guidelines, WHO guidelines, NIH Guidelines
>>> Vissza az oldal tetejére
|
|
|
|
Ételek melyek fogyasztása javasolt
- Zöldségek és gyümölcsök: magas rosttartalmuk segít teltebbnek érezni magunkat, és gazdagok vitaminokban, ásványi anyagokban.
- Gluténmentes gabonafélék (rizs, hajdina, quinoa, köles): ezek az ételek biztonságosak a cöliákiás betegek számára, és segítenek a szénhidrátbevitelben.
- Sovány húsok és halak: gazdag fehérjeforrások, amelyek segítenek az izomtömeg megtartásában és növelésében.
- Tojás: magas fehérjetartalmú és gluténmentes élelmiszer.
- Tejtermékek: gluténmentesek, és fehérjében, valamint kalciumban gazdagok, de figyelni kell a zsírtartalomra.
- Hüvelyesek: magas fehérje- és rosttartalmúak, segítenek a jóllakottság érzésének fenntartásában.
Ételek, melyeket csökkent mennyiségben fogyaszthat
- Diófélék és magvak: jótékony hatásúak, de kalóriadúsak, mérsékelt mennyiségben fogyasztandók.
- Gluténmentes kenyérfélék és péksütemények: bár gluténmentesek, gyakran magasabbak a kalóriatartalmuk, amit figyelembe kell venni túlsúly esetén.
- Alkohol: gluténmentes sörök és borok fogyaszthatók, de mérsékelten, mert kalóriadúsak.
Ételek, melyeket el kell kerülnie
- Glutént tartalmazó gabonafélék és ételek (búza, árpa, rozs, tönkölybúza): ezek a cöliákiás betegek számára kerülendők, mert súlyos bélkárosodást okozhatnak.
- Cukros, magas zsírtartalmú nasik (sütemények, cukorkák, csokoládék): nem csak magas kalóriatartalmuk miatt, de sokuk glutént is tartalmazhat.
Javasolt konyhatechnika
- Sütés: magas rost- és alacsony zsírtartalmú ételek készíthetők így.
- Grillezés: zsírszegény alternatíva, amely megőrzi az ételek ízét.
- Párolás: megőrzi a zöldségek tápanyagtartalmát.
- Főzés: könnyedén elkészíthetők gluténmentes ételek.
Kerülendő konyhatechnika
- Rántás: magas zsírtartalmú, gyakran búzalisztet használnak hozzá, ami glutént tartalmaz.
- Bő olajban sütés: jelentős mennyiségű zsírt ad az ételhez, ami nem előnyös a túlsúly szempontjából és a keresztkontamináció veszélye is fennállhat.
5 napi mintaétrend
1. nap
- Reggeli: Zabtejes smoothie friss gyümölcsökkel és chia maggal
- Tízórai: Sárgarépa hasábok hummussszal
- Ebéd: Grillezett csirkemell párolt brokkolival és quinoával
- Uzsonna: Egy marék dió
- Vacsora: Paradicsomos-rukkolás quinoa saláta
2. nap
- Reggeli: Főtt tojás spenót ágyon
- Tízórai: Alma szeletek mandulavajjal
- Ebéd: Lencsefőzelék (gluténmentes rántással) és zöldsaláta
- Uzsonna: Görög joghurt néhány bogyós gyümölccsel
- Vacsora: Grillezett lazac párolt zöldségekkel
3. nap
- Reggeli: Tejmentes görög joghurt szeretett gyümölcs hozzáadásával
- Tízórai: Mandarin és néhány szem mandula
- Ebéd: Hajdina köret grillezett zöldségekkel és tofuval
- Uzsonna: Szeletelt uborka és avokádókrém
- Vacsora: Csirke curry kókusztej alapú szósszal, barna rizzsel
4. nap
- Reggeli: Gluténmentes zabkása friss gyümölcsökkel
- Tízórai: Néhány szem szőlő és dió
- Ebéd: Grillezett garnéla quinoával és zöld salátával
- Uzsonna: Cseresznyeparadicsom és mozzarella
- Vacsora: Zöldségleves gluténmentes tésztával
5. nap
- Reggeli: Omlett zöldségekkel
- Tízórai: Aprósült cékla karikák
- Ebéd: Csirkemell zöldborsóval és édesburgonyával
- Uzsonna: Aszalt gyümölcsök és magvak keveréke
- Vacsora: Párolt hal leveles zöldségekkel és párolt barna rizzsel
Források:
- NICE guidelines: Coeliac disease: recognition, assessment and management
- NICE guidelines: Obesity: identification, assessment and management
- WHO guidelines on healthy diet
- NIH guidelines on celiac disease
>>> Vissza az oldal tetejére
|
|
|
|
Ételek melyek fogyasztása javasolt
- Zöldségek és gyümölcsök: Kiváló rostforrások, amelyek támogatják az emésztést és segíthetnek a testsúly kontrollálásában. Vigyázzon azokra a zöldségekre és gyümölcsökre, amelyek puffadást okozhatnak, például a káposzta, brokkoli és az alma.
- Teljes kiőrlésű gabonák: Például barna rizs, zab, köles, bulgur. Ezek rostban gazdagok és segítenek a vércukorszint szabályozásában.
- Fehérjék: Sovány húsok, hal, tojás, laktózmentes tejtermékek, hüvelyesek. A fehérjebevitel segíti az izmok fenntartását és növeli a telítettség érzését.
- Egészséges zsírok: Olívaolaj, avokádó, diófélék (kis mennyiségben). Ezek segítenek a gyulladás csökkentésében és táplálkozási egyensúly fenntartásában.
- Alacsony FODMAP tartalmú ételek: Ezek az ételek segítenek az IBS tüneteinek enyhítésében.
Ételek, melyeket csökkent mennyiségben fogyaszthat
- Kerülendő cukros édességek és üdítők: Ezek gyorsan növelik a vércukorszintet és hozzájárulnak a súlygyarapodáshoz.
- Magas zsírtartalmú ételek: Például sült ételek, gyorséttermi menük. Ezek lassíthatják az emésztést és irritálhatják a bélrendszert.
- Gluténtartalmú ételek: Ha a glutén fokozza az IBS tüneteit. Ebben az esetben válasszon gluténmentes opciókat.
Ételek melyeket el kell kerülnie
- Laktóztartalmú tejtermékek: Tej, joghurt, sajt (kivéve laktózmentes változatok). Ezek fermentációhoz és puffadáshoz vezethetnek az érzékeny bélrendszerben.
- FODMAP-ban gazdag ételek: Pl. hagyma, fokhagyma, hüvelyesek (borsó, bab), mesterséges édesítőszerek.
- Magas zsírtartalmú húsrészek: Pl. kolbász, szalonna, zsíros sertéshús. Ezek nehezen emészthetők és hozzájárulhatnak a súlygyarapodáshoz.
Javasolt konyhatechnika
- Párolás, főzés, grillezés: Ezek az elkészítési módok kímélik az emésztőrendszert és csökkentik az étel zsírtartalmát.
- Sütés sütőben: Kevés hozzáadott zsírral készíthetjük el az ételeket, ezáltal egészségesebb eredményt kapunk.
Kerülendő konyhatechnika
- Olajban sütés: Magas zsírtartalma miatt elkerülendő, mert irritálhatja a bélrendszert és hozzájárulhat a súlygyarapodáshoz.
- Rántás: A rántással készült ételek gyakran magas zsírtartalmúak és nehezen emészthetők.
5 napi mintaétrend
- nap:
- Reggeli: Zabkása laktózmentes tejjel, friss bogyós gyümölcsökkel.
- Tízórai: Egy alma (ha nem okoz tüneteket).
- Ebéd: Grillezett csirkemell, párolt zöldségekkel és barna rizzsel.
- Uzsonna: Sárgarépahasábok humusszal.
- Vacsora: Lencseleves (alacsony FODMAP).
- nap:
- Reggeli: Laktózmentes joghurt teljes kiőrlésű müzlivel.
- Tízórai: Egy banán.
- Ebéd: Tonhalsaláta olívaolajjal és friss zöldségekkel.
- Uzsonna: Maroknyi dió.
- Vacsora: Párolt lazac quinoával és párolt spenóttal.
- nap:
- Reggeli: Teljes kiőrlésű pirítós avokádóval és egy főtt tojás.
- Tízórai: Körte (ha nem okoz tüneteket).
- Ebéd: Csirke zöldséglevessel (alacsony FODMAP).
- Uzsonna: Alacsony zsírtartalmú sajt (laktózmentes) és uborkaszeletek.
- Vacsora: Grillcsirke édesburgonyával és brokkolival (ha nem okoz tüneteket).
- nap:
- Reggeli: Quinoa kása laktózmentes tejjel és fahéjjal.
- Tízórai: Friss bogyós gyümölcsök.
- Ebéd: Tofu zöldségpörkölt teljes kiőrlésű kenyérrel.
- Uzsonna: Alacsony zsírtartalmú túró (laktózmentes), friss zöldségekkel.
- Vacsora: Grillezett pulykamell, bulgur és párolt zöldségek.
- nap:
- Reggeli: Laktózmentes túró friss gyümölcsökkel.
- Tízórai: Szőlő (ha nem okoz tüneteket).
- Ebéd: Zöldséges quinoa saláta, grillezett hallal.
- Uzsonna: Maroknyi mandula.
- Vacsora: Sütőben sült édesburgonya, sovány marhahús steak, párolt zöldbabbal.
Forrás: NICE irányelvek, Magyar szakmai kollégiumi irányelvek, NHS irányelvek.
>>> Vissza az oldal tetejére
|
|
|
|
Ételek melyek fogyasztása javasolt
- Gyümölcsök: banán, alma (héj nélkül), körte – Nem savas, könnyen emészthető, vitaminban gazdag.
- Zöldségek: sárgarépa, cukkini, édesburgonya – Kevésbé savas, könnyű emészthetőség.
- Sovány fehérjék: pulyka, csirke, tofu – Fehérjedús, de alacsony zsírtartalmú.
- Teljes kiőrlésű gabonák: zabpehely, bulgur, quinoa – Rostban gazdag, hosszabb jóllakottság érzés.
- Tejmentes termékek: mandulatej, zabtej – Kevesebb savképző hatás.
- Egészséges zsírok: avokádó, olívaolaj – Energiasűrű, jó hatással a testsúlyra cachexia esetén.
Ételek, melyeket csökkent menniységben fogyaszthat
- Tejtermékek: sajt, tej, joghurt – Bár kálciumban gazdagok, refluxosok számára savképző hatásuk miatt lehet problémás.
- Citrusfélék: narancs, grapefruit – Magas savtartalmuk gyomorégést fokozhat.
- Koffein tartalmú italok: kávé, tea, kóla – Serkentik a gyomorsav termelést.
Ételek melyeket el kell kerülnie
- Fűszeres ételek: csípős paprika, wasabi – Fokozza a savtermelést és a gyomorirritációt.
- Zsíros ételek: sült krumpli, zsíros húsok – Lassítják az emésztést és növelik a reflux esélyét.
- Savas ételek: paradicsom, savanyúság – Fokozza a gyomorsav termelést és irritálhatja a nyelőcsövet.
- Alkohol: bor, sör, tömény italok – Csökkenti a nyelőcső alsó záróizom tónusát, így növelve a reflux kockázatát.
Javasolt konyhatechnika
- Gőzölés, párolás: A zöldségek és húsok ilyen módon történő elkészítése megőrzi a tápanyagokat, emellett nem jár hozzáadott zsírral.
- Grillezés: Alacsony zsírtartalommal elkészíthető ételek, segít a fehérje bevitel növelésében.
- Sütőben sütés: Kímélő módszer, kevés zsír hozzáadásával egészségesen elkészíthetőek az ételek.
Kerülendő konyhatechnika
- Bő olajban sütés: Magas zsírtartalmú, nehezen emészthető, súlyosbíthatja a reflux tüneteket.
- Füstölés: Erős ízeket és az emésztőrendszert irritáló anyagokat eredményezhet.
5 napi mintaétrend
1. nap
- Reggeli: Zabpehely mandulatejjel, banánszeletekkel
- Tízórai: Almaszeletek (héj nélkül)
- Ebéd: Grillezett csirkemell párolt édesburgonyával és cukkini salátával
- Uzsonna: Mandulák és egy körte
- Vacsora: Bulgur pulykamell kockákkal és párolt zöldségekkel
2. nap
- Reggeli: Teljes kiőrlésű pirítós avokádó krémmel és egy főtt tojás
- Tízórai: Sárgarépa-rudak hummusz mártogatóssal
- Ebéd: Gőzölt lazac quinoa salátával és párolt brokkolival
- Uzsonna: Egy mandarin és egy marék dió
- Vacsora: Tofu stir fry zöldségekkel és barna rizzsel
3. nap
- Reggeli: Tojásrántotta, paradicsom nélkül, teljes kiőrlésű pirítóssal
- Tízórai: Kecskesajt és egy körte
- Ebéd: Grillezett pulykamell kuszkusszal és párolt zöldségekkel
- Uzsonna: Krémtúró (laktozmentes) banánkarikákkal
- Vacsora: Zöldségkrémleves (sárgarépa, cukkini) és teljes kiőrlésű kenyér
4. nap
- Reggeli: Zabkása áfonyával és egy kevés mézzel
- Tízórai: Teljes kiőrlésű keksz és egy-két szem mandula
- Ebéd: Párolt csirkemell édesburgonya-pürével és zöldségsalátával
- Uzsonna: Gyümölcssaláta (banán, alma, körte)
- Vacsora: Lágy tojás, párolt spenóttal és barna kenyérrel
5. nap
- Reggeli: Smoothie (banán, mandulatej, egy kevés zabpehely)
- Tízórai: Mandulatejjel készült joghurt chia maggal
- Ebéd: Grillezett tofu barna rizzsel és vegyes zöldségekkel
- Uzsonna: Almaszeletek (héj nélkül) és egy marék dió
- Vacsora: Főtt tojás, párolt zöldségekkel és quinoa salátával
Források:
- NICE guidelines
- NHS diet guidelines
- European Society Guidelines
>>> Vissza az oldal tetejére
|